Stravování

Projekty „Škola plná zdraví!“ a „Skutečně zdravá škola“:

Již od roku 2012 je otevřena naše škola v Bakově nad Jizerou a od roku 2013 také v Debři nad Jizerou (od roku 2019 přestěhovaná do Josefova Dolu u Mladé Boleslavi). Za tu dobu u nás proběhlo mnoho změn a projektů, kterými směřujeme ke stále lepším a kvalitnějším podmínkám vzdělávání Vašich dětí. Celý pedagogický sbor se podílel na úpravě školního vzdělávacího programu pro obě vzdělávací místa. A neskončili jsme jen u toho. Jelikož je naším cílem usměvavé dítě a jeho spokojení rodiče, obohatili jsme vzdělávací program o výchovné prvky v oboru „výchova zdravým stravováním“.

V prvopočátku tohoto programu byl návrh z řad rodičů, zda nechceme naše školy zapojit do celorepublikového programu „Skutečně zdravá škola“. Registrace nebyla vůbec složitá, a tak začal dlouhý proces proměny školního stravování.

Jistě všichni dobře znáte ze své zkušenosti nebo z klasických reakcí dětí, že některé pokrmy nejsou dětmi až tak úplně žádané. V našem případě jsme nahradili tradiční receptury těchto významných a zdravých surovin novými recepturami, které při servírování dítě neodpuzuje vzhledem, konzistencí ani vůní. Děti tak všechna jídla snadněji ochutnají a vytvoří si nový a lepší stravovací návyk.

V čem dalším spočívá naše obměna, je, že tradiční receptury pokrmů připravujeme trochu netradičním způsobem. Kde nám to technologické postupy umožní, nahrazujeme běžnou mouku různými druhy mouk bez lepku. V dnešní době stále přibývá dětí i dospělých, kteří mají na lepek intoleranci, i my takové mezi sebou máme. Připravujeme tedy pokrmy, které mohou všechny děti bez omezení. Ostatním dětem tato změna ani při nejmenším nevadí. Párky a jiné uzeniny ve školce nemáme, náhrada je v masových roládách či masech s nádivkou. Jediné, co v našem jídelníčku můžete nalézt, je kvalitní šunka s vysokým procentem masa.

Nejen tepelná úprava, ale i studená výroba pokrmů se u nás dosti změnila. Klasické školní přesnídávky a svačiny obohatila výroba o vlastní šlehané tvarohy, mléčné rýže, mléčné krupice, domácí müsli s ovocem a nebo s ovocnými omáčkami. Takové pohankové palačinky s tvarohem mají děti u nás nejraději a že je v nich něco jiného, než na co jsou zvyklé z domova, jim vůbec nevadí a velice jim chutná. Tavené sýry nejíme a veškeré pomazánky připravujeme z tvarohu, pomazánkových másel, lučin či žervé. Pečeme si také vlastní chléb plný bylinek, ovesných vloček a slunečnicových semínek. Ke svačině děti pokaždé dostávají ovoce a nebo zeleninu.

Také v pitném režimu u nás nastaly mnohé změny. Mléko připravujeme tradičně a na všechny způsoby, ovšem vynechali jsme kupovaná dochucovadla a nahradili jsme je koktejly z čerstvého ovoce. Místo kupovaných šťáv vyrábíme vlastní limonády, jako jsou například citronáda, oranžáda, zázvorová limonáda a jiné.

Je toho hodně, co se u nás změnilo. Na samém začátku jsme měli trošku obavu z vysokých nákladů na nákup surovin, ale když se chce, tak to opravdu jde. 🙂

Doufáme a pevně věříme, že Vašim dětem u nás bude chutnat.

Veronika Tymichová, ředitelka školy